Rondellhunden

Rondellhunden

Vi ville med den första rondellhunden påvisa att medborgarna ur de djupa folkleden vill vistas i en god miljö. Ett tryggare samhälle där vi hjälps åt istället för att förstöra för varandra. Installationen av hunden i rondellen i Tornby har kommit att överträffa våra förväntningar när det gäller medborgarnas reaktioner. Vår idé och vårt initiativ till folklig hundinstallation har glädjande nog följts av fler initiativrika individer. Och folkhumorn är härlig att skåda!

Rondellhunden tillkom som en direkt följd av förstörelsen av konstverket ”Cirkulation II” vid rondellen i Skäggetorp/Tornby i Linköping. Det var den händelsen som fick bägaren att rinna över för AVK:s grundare Richard Leckne och Thomas Nordmark. Vi valda att bygga en trähund som vi placerade i den rondell som hade blivit vandaliserad. Därpå skickade vi in ett pressmeddelande till en av Linköpings lokaltdiningar Östgöta Correspondenten där vi anonymt beskrev syftet med den första rondellhunden och att vi avsåg vara anonyma.

Det är viktigt att förstå att AVK aldrig velat ge ett ansikte åt rondellhundarna eftersom rondellhundarna tillhör folket och vi agerarade så länge vi kunde för att det så skulle förbli! (läs artikel Dagens Nyheter)

Digital StillCamera

Världens Första Rondellhund med Grundarna av Akademi Vreta Kloster

Den första Rondellhunden i Stockholm

Det förtjänar också att tilläggas att vi placerade ut den första rondellhunden i Stockholm i Hammarby Sjöstad, så det var ingen tillfällighet utan led i en tanke att skapa en demokratidebatt om utsmyckningen av det offentliga rummet.

stockholm-rz

Bild på den första Rondellhunden i Stockholm

Än idag gåshud

Det som inträffade den där sommaren 2006 får vi än idag gåshud av att tänka tillbaka på. Vi hade länge pratat om att vi ville göra något för att försöka få bukt på problemen i Linköping gällande våld, skadegörelse och förstörelse. När vi såg att ett av våra favoritkonstverk i Linköping blivit vandaliserat fick det bägaren att rinna över för oss. Konstverket hade varit ett riktmärke för oss när vi tillsammans tog oss till och från ishockeyträningar, äventyr och in till den stora staden Linköping.

Vi ville helt enkelt visa med vår installation att medborgarna ur de djupa folkleden vill vistas i en god miljö. Ett tryggare samhälle där vi hjälps åt istället för att förstöra för varandra.

Varför blev då rondellhunden en sådan superhit som än idag tittar fram i våra svenska rondeller såhär 10 år senare? Ja, till en början var det ju för att stödja kampen för ett gott samhälle. Men efter det var det nog mest för att vi svenskar är lagföljare som tyckte det var spännande att bryta lagen för att ställa upp sitt konstverk för allmän beskådan. Att bara bryta lagen sådär lagom mycket som egentligen inte gör något. Att bara få vara lite busig, kreativ och göra något annorlunda.

Tusen tack till alla i det svenska folket som ställde upp en rondellhund, ni gjorde resan och kampen för oss möjlig!